Sumak octowiec (Rhus typhina) jest średniej wielkości drzewem, rośnie w miejscach ruderalnych, często przy drogach (w takich miejscach nie zbieramy szyszek), ale również można go spotkać w nad starymi dorzeczami, sadami owocowymi itp. Sumak zawiera kwasy fenolowe (szczególnie kwas galusowy) oraz kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy). Ma kwaśny cierpki posmak i dzięki tym kwasom posiada właściwości które podobno działają na Warrozę. Szyszki zbieramy pod koniec lata, bo w jesieni tracą swoją kwaskowatość.
Ja gotuję pod przykryciem w niedużej ilości wody świeże szyszki sumaka wcześnie trochę pogniecione, około 5 minut od zagotowania, zostawiam do ostygnięcia. Tak przygotowany sok daję w ilości 50:50 z wodą do atomizera i pryskam plastry z pszczołami jak kwasem mlekowym.
Dodatkowo także w ilości 50:50 w z syropem cukrowym (50%) do polania pszczół w uliczkach (około 100 ml na ul wielkopolski).
Stosuję także odymianie pszczół z podkurzacza. Do podkurzacza daje drewno, żywicę z drzew iglastych, sumaka świeżego oraz świeży Wrotycz pospolity, tak przygotowaną i rozpaloną mieszankę stosuję do odymiania pszczół, w okresie kiedy czerwiu jest mało w ulu, wychodzi gęsty i biały dym. O skuteczności i czy tego typu metody mogą pomagać w walce z warrozą napiszę w późniejszym czasie.